Tätortssafarie – Värmland

Tätorter i Värmland

Gromer begins!

Grums, Värmland

Förr var Grums ett hockeylag. Det var på den tiden som man hade säsongskort på Vita Hästens matcher. Grums har förmodligen fortfarande ett hockeylag, som producerar spelare åt Färjestad, eller i alla fall förvaltar de som inte får plats i Elitserielaget. Vita Hästen, och den tid som man inte missade en match är ett minne blott för mig numera. Efter konkursen så återkom aldrig intresset. I alla fall inte till idag, i skrivande stund. Grums har förvandlats i mitt medvetande från ett haltaskigt hockeylag, till en tätort, och en kommun i Värmland med ett förmodat mindervärdeskomplex till Karlstad. Men detta gäller väl för alla tätorter i Värmland. Generaliseringens tid är inte förbi, som höres.

Jag blev lite fundersam när jag stötte på en viss Gromer Vermicus i mina efterforskningar över Grums och dess ursprung.
Och det var inte det faktum att han skulle vara den första att bebygga vissa trakter i Grums som gjorde det hela lite märkligt. Gromer Vermicus var en kämpe, kanske lite av Gladiatorkaraktär, eller dagens moderna Legosoldater. Och att en kämpe Som Gromer Vermicus skulle börja bygga bo, som en normal familjefar kanske inte heller är så märkligt. Det som fick mig att reagera vara att han sades ha varit med i Bråvalla slag. Det framgick först, i en hast att det skulle ha skett i Värmland. Visserligen så tvistas det en del om var Bråvalla slag hölls, men ingen har påstått att det skulle ha varit i Värmland. Bråvalla slag bör ha hållits vid Bråvikens slut, innanför Norrviken, bort mot Kvillinge, utanför Norrköping.
Men, om man tänker efter hur det gick till, vid Bråvalla slag, och varför det slaget hölls så låter det rimligt att Gromer Vermicus skulle ha varit med. Mera rimligt än att han helt plötsligt skulle få för sig att bygga bo, och bli en bortglömd grundare till Grums.
Bråvalla slag handlade om en viss Kung Harald Hildetand som var gammal och döende. Man ville då, istället för att ta livet av honom, och låta makten gå vidare ge honom ett slag, att dö i. Egentligen så var han inte döende, han var gammal, mycket gammal. 150 år. Folk tyckte att han hade levt länge nog och beslöt sig för att ta livet av honom. Men, efter ett misslyckat försök att dränka honom i ett badkar så bad han om att få dör som en konung, inte i ett simpelt badkarl. Man samlade då ihop folk, Svear och folk från Uppsala och Norge, mot sydsvenskar, nordtyskar och Danskar.
Gnomer var nog en av de mera anonyma kämparna, som var inhyrda av Svearna.
Bråvalla slag var alltså inte ett krig mellan två grupper, från två geografiska områden, även om det kan tyckas så med tanke på sammansättningen av härarna. Hur som helst så finns det inga belägg för att det skulle ha varit sant. Ej eller att det inte skulle ha inträffat. Likaså anser man Gnomer Vermicus bebyggelse i det som idag är Grums vara en sägen. Det blir gärna så när det är nedskrivet långt efter att det har inträffat. Se bara på Bibeln. Varför skrevs den inte när det begav sig? Om Gud ville att människan skulle komma ihåg hans ord så hade han sett till att skicka stentavlorna till ett tryckeri. Ja, kanske ett stenhuggeri. Han borde inte ha gett dem till en skäggig gammal gubbe, mitt ute i öknen.
Annars så är det svårt att skilja på orternas sägner, deras geografiska härkomst och så vidare i området kring Grums. Men, med lite bättre lokalkännedom så skulle det säkert gå bra. Det är ju inte lika rörigt som för det geografiska området för Bråvalla slag.
På Gruvö, eller om har hetat Grufvö eller något liknande så fanns det bl.a. ett slott. Och slott fanns det flera av i områdena runt Grums. Ett av slotten, Axevalla slott får jag inget grepp om riktigt. Axevalla förknippar man ju annars med Västergötland, mellan Skövde och Skara. Axevalla finns väl också i Linköping, som en lite parentes.
Grums kyrka är inget undantag gentemot andra kyrkor. Den har blivit föremål för prickkastning. Ja, om det var mitt i prick, det kanske skulle vara en osanning. Jättarna har en tendens till att missa hela tiden, så att stenarna blir utspridda runt om i bygderna.
Bönderna i trakten, det vill säga den bördigare delen av Värmland har inte alltid varit på god fot med slottsinnehavarna.
 

Det är väl kanske därför som det inte finns så mycket bevarade slott i trakten, endast lämningar. Gruvön lämnades föresten som morgongåva till en Margarethe Ifvarsdotter enligt en skrift av en herre vid namn Gyllenius. Frågan är om det är den ladugård som Gruvön nämns som eller om det gäller slottet, eller hela halvön.
Fru Rangela ska kanske nämnas, men sorterar under annan ort, Slottsbron, och i viss mån Segmon. Hon har gett upphov till namn inom sjöfarten. På samma sätt finns det sägner om ett sund, med en liten udde som kallas Drängspringet. En sorglig historia om en dräng som dödas av en flickas styvmor genom att sätta upp en påle i vattnet där drängen dök. Men detta tror jag, utan att fått reda på det blir en historia för tätorten Segmon. Grums tycks mest vara samlingsplats för det runt ikring liggande grannskapet.

Annonser

27 november, 2010 - Posted by | Uncategorized

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: